Zdravé sladkosti – aj také existujú. Ktoré si môžete bez výčitiek svedomia dať?

V dnešnej dobe sa omnoho viac zameriavame na zdravý životný štýl, než v minulosti. Práve preto hľadáme k nie príliš zdravým jedlám ich zdravú alternatívu. Výnimkou nie sú ani sladkosti. Zdravé sa však obvykle spája aj so slovami menej chutné. Nemusí to tak však byť – existujú aj zdravé sladkosti, ktoré si určite zamilujete!

Zdravé sladkosti – aj také existujú. Ktoré si môžete bez výčitiek svedomia dať?
(zdroj: unsplash.com)

Škorica s mandľami = zdravá dobrota

„Zdravé sladké veci“ sú napríklad ovocie, orechy, kokos, agáve, med, ale napríklad aj kvalitná čokoláda. Či už sa rozhodnete pre ovocný šalát alebo domáce pečivo s nízkym obsahom cukru – možnosti sú nekonečné.

Poďme sa teraz pozrieť na konkrétne recepty, ktoré si môžete pripraviť aj doma z jednoduchých ingrediencií. Zdravou ingredienciou, ktorú môžete pri príprave domácej sladkosti určite využiť, je napríklad aj škorica. V spojení s mandľami dostanete skvelé škoricové mandle. V miske jednoducho zmiešajte mandle, škoricu a soľ s olivovým olejom. Mandle následne poukladajte na plech, aby sa neprekrývali a pečte ich asi 30 minút na 180 stupňoch.

Všetky ingrediencie, ale aj náradie, ktoré na domáce pečenie a varenie potrebujete, nájdete za výhodné ceny a z pohodlia domova na https://www.kuponyzdarma.sk/.

Sušené ovocie alebo ovocná koža?

Ak ste milovníkom kokosu, odporúčame vyskúšať kokosové tyčinky s čokoládou. V miske zmiešajte kokos s kokosovým olejom, sirupom z agáve a štipkou soli. Celú zmes nechajte v miske stuhnúť v mrazničke. Po stuhnutí na ňu jednoducho nalejte kvalitnú roztopenú čokoládu a dajte naspäť do mrazničky. Pred podávaním nechajte trochu rozmraziť a nakrájajte na tyčinky.

Populárne sú momentálne aj ovocné kože – tie si nemusíte kupovať len v obchode, ale aj vyrobiť doma. Môžete napríklad skúsiť rozmixovať v mixéri černice a pridať šťavu z limetky a med. Hmotu natrite na papier na plech na pečenie a nechajte sušiť pri teplote 100 stupňov asi 5 hodín.

Výroba zdravých sladkostí môže byť náročná, najmä, ak nemáte dostatok času a energie na ich prípravu. V takom prípade odporúčame využiť Wolt promo kód a objednať si zdravé jedlo priamo domov.

Pečený banán je lepší, ako klasický

Na zdravé maškrty môžete naučiť aj svoje deti. Vyskúšajte napríklad mandarínky v čokoláde. Rozpusťte čokoládu vo vodnom kúpeli a namáčajte v nej mesiačiky z mandarínky, posypte strúhaným kokosom a nechajte stuhnúť.

Zdravým ovocím je určite aj banán. Ak vám už nechutí jeho bežná chuť, vyskúšajte pečený. Rúru si predhrejte na 200 stupňov, banán vyložte na plech na pečenie, nakrojte a jemne posypte škoricou. Pečte v predhriatej rúre asi 10-15 minút, kým nezačne byť banán mäkký a mierne karamelizovaný. Podávať ho môžete s gréckym jogurtom alebo nasekanými orieškami, alebo kokosovými lupienkami.

Vráťme sa ešte k orechom. V mixéri zmixujte vlašské orechy alebo mandle na múku, pridajte zmäknuté ďatle, ktoré predtým na 15 minút namočíte do vody, kakaový prášok, kokosový olej, vanilkový extrakt a štipku soli. Z hmoty vytvarujte guľôčky, ktoré môžete vyváľať v kokose alebo kakaovom prášku. Potom ich nechajte stuhnúť aspoň na 30 minút v chladničke.